Selecteer een pagina

“Door om te denken volgen 8.000 mensen nu gratis opleidingen”

Peter en Ian in de Albert Heijn Bouwens HSM opleiding

Datum: 2 maart 2021
Onderwerp: NL Leert Door
Publicatie: OVD Opleidingen

Als gevolg van de lockdown vorig voorjaar ging er even ongewild de rem op bij OVD Opleidingen. “Door om te denken en om te schakelen werd een nieuwe weg ingeslagen,” vertelt algemeen directeur Charles Simons. “Via de subsidieregeling NL Leert Door mogen we gratis opleidingen aanbieden.” Een weg naar nieuw succes.

OVD Opleidingen is een gerenommeerd bedrijf op het gebied van bij- en omscholing voor de retailsector in heel Nederland en heeft klanten als Hanos, Albert Heijn, C&A en Hema. Charles Simons: “We bedienen zowel de food- als non-foodsector. OVD Opleidingen werd 50 jaar geleden opgericht, is algemeen bekend en erkend, en maakt sinds enkele jaren onderdeel uit van Gilde-BT.” Vorig voorjaar, zegt Simons, zorgde de lockdown een tijdlang voor stagnatie. Maar door tijdens de zomermaanden de koers te verleggen, ging het na de zomer almaar beter.

Verandering

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” Met andere woorden: als je niet openstaat om te veranderen op momenten dat het noodzakelijk is, blijft alles bij het oude en dat kan zo maar de verkeerde keuze zijn. Charles Simons besloot dan ook te kiezen voor verandering. “Door die lockdown stond opeens alles even stil. Er konden geen trainingen in de normale vorm worden gegeven, bedrijven annuleerden opleidingstrajecten en onze groeiplannen waren niet meer realistisch.

Flexibel

Dankzij de routekaart van de regering, de ondersteuningsmaatregelen, maar vooral door de eigen creativiteit kwam er weer volop perspectief, maakt Simons duidelijk. “We zijn heel flexibel, zijn sterk in snel omschakelen en omdenken. Dat deden we op dat moment ook. Niet kijken naar de belemmeringen maar naar de mogelijkheden, de kansen.” Want die lagen er wel degelijk, zegt hij. “Denk aan e-learning, het online leren. Dat betekent wel dat je de organisatie anders moet inrichten, dat lesmateriaal moet worden aangepast en dat de trainers voor een andere aanpak moeten kiezen. De omstandigheden vorig jaar boden ons de mogelijkheid dat te doen.”

NL Leert Door

Daarnaast was en is er het door de Nederlandse overheid ondersteunde een ‘Leven Lang Leren’-principe, wat inhoudt dat werkende mensen de mogelijkheid moeten hebben zich gedurende hun carrière verder te ontwikkelen door bij- of omscholing. De overheid besloot daar vorig jaar vanwege de coronaperiode extra subsidie voor te verstrekken in de vorm van het programma NL Leert Door. OVD Opleidingen heeft een aanvraag ingediend. Met succes, lacht Simons. “Dat programma werd vorig jaar september geïntroduceerd en het unieke is dat voor beide bedrijven de aanvraag werd gehonoreerd. Dat betekende dat we, in combinatie met zusterbedrijf GBT Opleidingen, de mogelijkheid hadden om 4.000 mensen

een gratis opleiding aan te bieden. De uitvoering daarvan wordt gefinancierd met de subsidieregeling NL Leert Door.”

Tweede tranche

Daarna ging het snel volgens Simons. De ingezette veranderingen werden in no time verder doorgevoerd. “Het programma geeft allerlei richtlijnen en voorwaarden waar de organisatie aan moet voldoen. Daar hebben we in de laatste maanden van het jaar volop aan gewerkt. Dat we tevens een software-tak hebben, heeft de snelheid van werken zeker positief beïnvloed.” Het werd echter nog mooier, vertelt hij. Want er volgde een tweede tranche voor beide opleidingsbedrijven. Opnieuw met succes. Zodat er nog eens 4.000 mensen gratis kunnen worden opgeleid. “Bij die tweede tranche is het opleidingenpakket bovendien breder en veelzijdiger.”

Perspectiefsessies

Na het dieptepunt vorig jaar gaat het dus nu weer uitstekend. Simons kijkt dan ook tevreden terug. “Ik ben niet alleen tevreden dat alles weer goed loopt, maar vooral ook over hoe we dat hebben bereikt. We hebben goed om ons heen gekeken, onderzocht welke veranderingen er plaats vonden en welke kansen dat bood. Je zag de verdere verschuiving naar online, naar de tijdbesparing en de mogelijkheid tot effectiever werken die daardoor ontstond. Met het hele team hebben we vanuit perspectiefsessies naar de toekomst gekeken, zagen de kansen en mogelijkheden en hebben die volop gepakt. Met tal van nieuwe klanten tot gevolg.” En nu, wat is de volgende stap? “We gebruiken deze periode om vooral vooruit te kijken. Dankzij de weg die we zijn ingeslagen, ziet die toekomst er florissant uit.”

Doorontwikkeling

“We hebben nu volop de mogelijkheid om door te ontwikkelen en het principe van Leven Lang Leren echt gestalte te geven,” zegt Simons. “Naast de korte vakinhoudelijke trainingen gaan we onze mbo-opleidingen flexibel en bedrijfsgericht doorontwikkelen, met inzet van e-learningprogramma’s. We merken dat bedrijven de behoefte hebben om mensen zodanig op te leiden dat de theorie aansluit bij de praktijksituatie. Wij zijn in staat om via verkorte en flexibele mbo-opleidingen ook de medewerkers te kwalificeren met een mbo-diploma.

Simons geeft aan dat er veel aandacht is voor het ontwikkelen van medewerkers en is blij dat deze aandacht ook leidt tot continue, structurele verbetering van bedrijven en mensen.

Meer informatie over het trainingsaanbod van OVD Opleidingen: www.ovd-opleidingen.nl