Coop: ‘Samen maken we het verschil’

Peter Smit
Acquisiteur van Coop Supermarkten

Een veelzijdige baan, zo omschrijft Peter Smit zijn werk als acquisiteur afdeling vastgoed op het servicekantoor van supermarktketen Coop. “Mijn hoofdtaak is acquireren naar nieuwe vestigingen. Dat kan een geheel nieuwe supermarkt zijn of het omturnen van een bestaande vestiging van een andere formule naar een Coop.”

Daarnaast heeft hij nog een taak die een overblijfsel is van een vorige functie. “Toen was ik onder meer verantwoordelijk voor de opleiding Hoger Supermarkt Management (HSM). Dat is een mbo-plus opleiding waarbij we jonge talenten managementkwaliteiten bijbrengen.” Dat gebeurt, zegt hij al 10 jaar in nauwe samenwerking en naar volle tevredenheid met OVD Opleidingen. “Zij verzorgen het materiaal én de opleiding. Die neemt 25 dagen, verdeeld over zo’n 14 maanden, in beslag.

’‘Opnieuw is er de samenwerking met OVD Opleidingen’’

Ieder jaar bestaat de klas uit vijftien studenten. Van die vijftien hebben er meestal een of twee de ambitie om als COOP-ondernemer aan de slag te gaan, de anderen willen hogerop in een leidinggevende functie. Smit: “De opleiding bestaat feitelijk uit twee blokken: in het ene is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap, het andere richt zich op technische aspecten. De groepen zijn altijd divers en de studenten leren ook veel van elkaar.”

In november, merkt Smit op, is de tiende lichting begonnen. Opnieuw is er de samenwerking met OVD Opleidingen. “Dat gaat perfect. Zij bieden uiteraard lesmateriaal dat aan alle eisen voldoet zodat de studenten de opleiding kunnen afronden met een erkend diploma. Maar ze geven ook feedback, denken mee. We hebben regelmatig overleg, evalueren dan en wisselen ideeën uit om de opleiding up-to-date en op een hoog niveau te houden.

Daarnaast noemt Smit als groot pluspunt de ruimte die OVD Opleidingen laat voor eigen inbreng van COOP. “Zo’n 80 tot 85 procent van het materiaal wordt door OVD Opleidingen verzorgd, de rest doen we zelf. Bijvoorbeeld met eigen gastdocenten. En door het geheel van een COOP-sausje te voorzien. We geven zelf interne opleidingen en vinden het belangrijk dat de eigen identiteit daarin naar voren komt; zo ook bij de opleiding HSM. OVD Opleidingen gaat daar heel soepel in mee. Onze slogan is dus eveneens op onze samenwerking met OVD van toepassing: ”samen maken we het verschil’, ook in het opleiden van jonge talenten.”