Selecteer een pagina

Kortere lontjes door Corona

Door corona lijkt het alsof mensen een nóg korter lontje hebben. Mensen die op straat, in het ziekenhuis, in het openbaar vervoer of in een winkel werken, krijgen er nu veelvuldig mee te maken. Vakbond FNV waarschuwt en roept mensen op respect te hebben. Want veel werknemers voelen zich steeds onveiliger.

Conflictexpert Caroline Koetsenruijter kreeg als mediator te maken met agressie en dreigementen. Nu traint ze mensen om te gaan met dit soort situaties. Ze schreef een boek over agressie tegen hulpverleners. “Van oudsher staan we bekend om onze directheid. Daar is nog een doorgeschoten consumptiemaatschappij overheen gekomen. De klant is koning, zegt men dan.”

Corona zorgt ervoor dat veel mensen spanning ervaren. “Een verpleger dan vertelt dat je niet bij je zieke familielid kan, kan de druppel zijn. Maar er is ook ‘instrumentele agressie'”, zegt de conflictexpert. “Dat is agressie inzetten om je eigen gelijk te halen. Die agressie zit gewoon in sommige mensen.”

Veel mensen weten het niet, maar werkgevers zijn vanuit de Arbowet verplicht om hun personeel te beschermen tegen zaken als seksuele intimidatie, agressie en geweld, zegt Koetsenruijter. “Ook van derden, zoals klanten, burgers en reizigers. Dat valt allemaal onder psychosociale arbeidsbelasting. Organisaties horen een plan te hebben om die belasting te beperken.”

Lees het hele artikel hier.