Selecteer een pagina

MBO+

Hoger Supermarkt Management (HSM)

Dé opleiding om als manager succesvol te worden binnen de supermarkt!

6795,- (excl. 21% BTW)

21 dagen in ca. 15 maanden

10 mei 2023 in Ede

6795,- (excl. 21% BTW)

21 dagen in ca. 15 maanden

10 mei 2023 in Ede

Algemene info

Je leert sturing te geven aan een hele winkel, waarbij alle aspecten van winkelmanagement aan de orde komen, zowel op operationeel, financieel, commercieel en strategisch niveau als op gebied van personeelsmanagement. Daarnaast is er veel aandacht voor leiderschap en jouw persoonlijke ontwikkeling.

De huidige supermarkt vraagt een ander type manager dan de vorige generatie: niet één met zo veel mogelijk kennis, maar een ondernemende manager en managende ondernemer.

In de HSM-opleiding leer je alle -binnen jouw rol als (aankomend) supermarktmanager- benodigde kennis op het gebied van personeels-, operationeel-, financieel-,

commercieel en strategisch management. Daarbij gaat het niet alleen om kennis opdoen, maar vooral om deze kennis te vertalen naar de praktijk zodat je deze ook daadwerkelijk gaat toepassen.

Een supermarkt run je samen met jouw medewerkers. Goed leiderschap helpt om anderen te stimuleren en te inspireren. Als manager is het belangrijk dat je ook jezelf kent. Zelfmanagement (persoonlijke ontwikkeling) vormt dan ook een rode draad in de opleiding. Je ontwikkelt voortdurend inzichten en kwaliteiten die nodig zijn om jezelf en jouw medewerkers te inspireren en te coachen.

Doelgroep

De opleiding is voor jou geschikt wanneer je werkzaam bent als (assistent) supermarktmanager of ervaren afdelingsmanager met de ambitie om door te groeien. Ook als aankomend ondernemer ben je hier goed op je plek.

Je bent praktisch onderlegd en vindt het prettig continu de vertaalslag te maken van het geleerde naar de werkvloer. Van belang is dat je al ruime ervaring als leidinggevende op afdelingsniveau hebt en een basiskennis op gebied van financiën en marketing hebt (mbo4-niveau).

Inhoud van de training

Tijdens de opleiding komen onderstaande thema’s aan bod. Binnen elke lesdag kunnen één of meer thema’s centraal staan, omdat ook in de praktijk alle thema’s met elkaar verweven zijn.

  • Operationeel management.
  • Personeelsmanagement.
  • Financieel management.
  • Commercieel management.
  • Strategisch management.
  • Zelfmanagement/persoonlijke ontwikkeling/leiderschap.

Bij het onderdeel Communicatie wordt gewerkt met een trainingsacteur.

Resultaat

Na afronding van de opleiding heb je de tools in handen om de hele operatie van een supermarkt aan te kunnen sturen. Je begrijpt de strategische en commerciële keuzes van de formule en kunt deze toepassen en borgen binnen je eigen winkel.

Daarnaast heb je je ontwikkeld tot een volwaardig manager die in staat is het optimale uit de winkel, uit de medewerkers en uit zichzelf te halen.

Groepsgrootte

De minimale groepsgrootte is 8 deelnemers en de maximale groepsgrootte is 14 deelnemers per groep.

Werkwijze

De lesdagen zijn interactief, met veel ruimte voor eigen inbreng, discussie en uitwisseling van ervaringen.

Elke lesdag staat een thema centraal. Je bereid je op elk thema voor door middel van een voorbereidingsopdracht die je via een digitale leeromgeving bij de docent inlevert.

De eerste twee dagen van het onderdeel Zelfmanagement worden gegeven in de vorm van een bloktraining, inclusief een overnachting op de leslocatie, om op die manier het groepsproces een boost te geven.

Duur

De opleiding HSM bestaat uit 21 dagen (incl. kick-off meeting, lesprogramma en eindpresentatie), verspreid over ca. 15 maanden; de exacte duur kan per groep variëren, afhankelijk van het startmoment.

Studiebegeleiding

Tijdens de opleiding voer je opdrachten in de praktijk uit. Hierbij is begeleiding door een bedrijfscoach gewenst, dit kan bijvoorbeeld je leidinggevende zijn. De bedrijfscoach dient rekening te houden met een tijdsinvestering van ongeveer 1 uur per week. Bij de kick-off wordt ook je coach uitgenodigd en krijgt hij/zij informatie en instructie over de begeleiding.

Gedurende de opleiding zijn er drie individuele coachingsgesprekken, waarin je specifiek begeleiding kunt krijgen op punten waar je tegenaan loopt. Om je nog beter te kunnen begeleiden in je ontwikkeling, brengt de docent ongeveer halverwege de opleiding een bezoek aan de vestiging waar je werkt. Samen met jou en je bedrijfscoach wordt de voortgang besproken en kijken we welke verdere ondersteuning je nodig hebt om het optimale uit jezelf te halen.

Toelating

Minimaal afgeronde mbo4-opleiding en minimaal 2 jaar werkzaam in een functie waarbij je leidinggevende taken hebt.

Om samen met jou te kunnen bepalen of deze opleiding bij jou past, wordt een intakegesprek gevoerd. Daarbij kijken we naar je vooropleiding, je opgedane werkervaring, je huidige werksituatie en jouw ambitie en motivatie. Ook wordt gekeken of er eventuele belemmeringen zijn die het leren kunnen beïnvloeden (taalachterstand, dyslexie/dyscalculie, ziekte, e.d.).

In geval van twijfel kan een vervolggesprek met de docent worden ingepland.

Fysiek/online

Fysiek, met tweemaal een online dagdeel (via Zoom)

Studiemateriaal

Het benodigde studiemateriaal wordt op de eerste dag door OVD Opleidingen verstrekt en is bij de prijs van de opleiding inbegrepen. Je dient zelf over een pc of laptop met internetverbinding te beschikken.

Toetsing

Gedurende de opleiding lever je opdrachten in. De uitkomsten voeg je samen tot een verbeterplan voor je eigen winkel. Je sluit de opleiding af met het presenteren van dit verbeterplan en het presenteren van de door jou doorgemaakte persoonlijke ontwikkeling. Deze componenten vormen samen de totaalbeoordeling van de opleiding. Bij voldoende resultaat ontvang je het OVD Opleidingen-certificaat Hoger Supermarktmanagement en het CBL5-diploma Supermarktmanager.

Incompany en open inschrijving

Wij bieden deze opleiding zowel incompany als in de vorm van open inschrijving aan.

Prijsstelling

6795,-, excl. 21% BTW, incl. lesmateriaal en accommodatie en catering

Studiebelasting

Naast het bijwonen van de lesdagen ben je ongeveer 6-8 uur per week bezig met het maken van opdrachten en het werken aan je verbeterplan.

Interesse /aanmelden

Heb je interesse of specifieke vragen? Neem dan contact op met OVD Opleidingen via 088-0084570 of sales@ovd-opleidingen.nl.

 

Dag

Onderwerpen

10-5-2023 Kick-off
31-5-2023 Dag 1 Leer jezelf kennen 1
1-6-2023 Dag 2 Leer jezelf kennen 2
14-6-2023 Dag 3 Mijn winkel
12-7-2023 Dag 4 Marktgebied/concurrentie
13-9-2023 Dag 5 Persoonlijk leiderschap 1
27-9-2023 Dag 6 Externe analyse
18-10-2023 Dag 7 Formule
1-11-2023 Dag 8 Persoonlijk leiderschap 2
29-11-2023 Dag 9 SWOT/dominantiematrix
10-1-2024 Dag 10 Voortgang masterplan
17-1-2024 Dag 11 Teamontwikkeling
31-1-2024 Dag 12 Exploitatie en investeren
28-2-2024 Dag 13 Financieel management
13-3-2024 Dag 14 Leiderschap 1
20-3-2024 Dag 15 Lokale marketing
3-4-2024 Dag 16 Voortgang masterplan
17-4-2024 Dag 17 Leiderschap 2
1-5-2024 Dag 18 Plan van aanpak, PDCA
22-5-2024 Dag 19 Uitvoering en resultaten
5-6-2024 Dag 20 Eindpresentaties
6-6-2024 Dag 21 Eindpresentaties