Selecteer een pagina

groenrijk

“Trainingen waarvan je niet alleen in de winkel, maar ook erbuiten profiteert”

“Trainingen als totaalpakket met allerlei verschillende aspecten”

URSULA SCHALK

Eigenaar bij Groenrijk Schalk Prinsenbeek

Kennis en ervaring zijn volop aanwezig bij Groenrijk Schalk Prinsenbeek. Maar tijdens de deelname aan twee trainingen uit het gesubsidieerde pakket ‘NL Leert Door’ van OVD Opleidingen bleek dat je nooit bent uitgeleerd. “Iedereen is enthousiast en we bekijken momenteel welke andere trainingen goed bij ons passen.”

Een familiebedrijf dat al ruim vijftig jaar bestaat en waar inmiddels de tweede generatie aan het roer staat, dat is Groenrijk Schalk Prinsenbeek. Er werken inclusief oproepkrachten circa 40 medewerkers. Het aanbod is breed en gevarieerd, vertelt Ursula Schalk. “We hebben een groot aanbod in planten, zowel voor buiten als binnen, en bloemen. Verder aquariums, vijvers, barbecues, artikelen voor dieren en een sfeerafdeling.” Regelmatig krijgen de medewerkers trainingen van leveranciers over nieuwe producten, geeft ze aan. Van OVD Opleidingen had Ursula eerder wel eens gehoord, maar na de kennismaking met ‘NL leert door’ ging ze zich meer verdiepen in het trainingenaanbod.

SPIEGEL

De keuze viel op de verkooptraining en de training Groene Klimaatplein. Ze kijkt er, net als de deelnemers, met enthousiasme op terug, ook al kon de verkooptraining vanwege de coronamaatregelen niet in de winkel worden gegeven. “Die was online; Groene Klimaatplein kon wel op locatie. Bij de verkooptraining wordt de deelnemers een spiegel voorgehouden en krijgen ze allerlei handvatten aangereikt over hoe je klanten benaderd en hoe je met de verschillende klanttypen omgaat. Daar profiteren ze niet alleen in de winkel van, maar ook erbuiten, in het dagelijkse leven.”

BIJGELEERD

Net zo enthousiast als de reacties waren op de verkooptraining, waren ze dat op Groene Klimaatplein. Die is er op gericht de klant zo goed mogelijk te kunnen adviseren op het gebied van vergroening en duurzaamheid, legt Ursula uit. “We hebben wat dat betreft al veel kennis in huis, maar iedereen heeft weer iets bijgeleerd, zeker de medewerkers die nog niet zo lang bij ons werken. Er wordt diep op de materie ingegaan en de aanpak is heel persoonlijk.”

BOEIEND

Dat laatste vond ze een van de grote pluspunten van OVD Opleidingen. “Het zijn algemene trainingen, maar ze wisten die, op ons verzoek, wel op onze bedrijfsfilosofie af te stemmen. Voordeel daarbij was dat er sprake is van korte lijnen en de communicatie vlot en soepel verloopt. Op onze wensen werd goed ingespeeld. Verder was de wijze van lesgeven gevarieerd. Dat alles maakte het volgen van de trainingen heel boeiend.” Dat is, zegt Ursula tot slot, hoe iedereen het heeft ervaren. “Zo bleek ook uit de evaluatie. Dus ja, ik denk dat we nog wel vaker een training bij OVD zullen volgen. Welke? Dat weet ik nog niet. Dat gaan we de komende tijd uitzoeken.”

MARGREET DE BOER

Mede-eigenaar bij Groenrijk Assen

Het groen speelt een belangrijke rol bij Groenrijk Assen. Alle medewerkers hebben op dat vlak een brede kennis en breiden die kennis ook regelmatig uit. Zoals met de training ‘Groene Klimaatpleinambassadeur’ uit het gesubsidieerde NL Leert Door-pakket van OVD Opleidingen. Een training waarop de deelnemers enthousiast reageerden.

Niet vreemd dat het groen een belangrijke rol speelt bij Groenrijk Assen. Het familiebedrijf heeft naast een tuincentrum tevens een hoveniersbedrijf. Daar is het merendeel van de medewerkers – 120 – actief; het tuincentrum telt 14 medewerkers, vertelt mede-eigenaar Margreet de Boer. “Allemaal vakmensen die regelmatig trainingen volgen. Zo zijn we ook in contact gekomen met OVD Opleidingen. We zochten op dat vlak een goede partner en werden door Tuinbranche Nederland op ze gewezen.”

EERSTE KEUZE

Die vakkennis is nodig om de klant goed te kunnen adviseren, merkt Margreet op. “In het tuincentrum hebben we uiteraard ook sfeerartikelen, maar voornamelijk groen voor binnen en buiten. Klanten hebben daar uiteenlopende vragen over. Maar we willen ze natuurlijk tevens informeren over zaken als duurzaamheid en vergroening.” Daar sloot de training ‘Groene Klimaatpleinambassadeur’ prima bij aan, zegt ze. “We werden door ons contact bij OVD Opleidingen gewezen op het pakket aan gesubsidieerde trainingen. Daar zaten diverse voor ons interessante trainingen bij, maar onze eerste keuze viel op Groene Klimaatpleinambassadeur.”

KLANTGESPREK

Ze omschrijft de training als bijzonder leerzaam, iets wat ook bleek uit de feedback van de deelnemers. “Het is een totaalpakket met allerlei verschillende aspecten. Er wordt op uiteenlopende zaken ingegaan, vooral ook heel praktisch. Er komen meer algemene vragen aan bod zoals ‘wat versta je onder de natuur’. Maar eveneens hoe je de grond waarin je gaat planten gezond houdt, hoe te handelen bij droogte of wanneer het juist veel regent. Daarnaast is er aandacht voor hoe je in gesprek gaat met klanten en hoe je de informatie duidelijk overbrengt. Of hoe je met een klant omgaat die een andere denkwijze heeft.”

ROLLENSPEL

Tijdens de training bleek volgens Margreet dat iedere deelnemer een heel eigen beeld had van hoe je natuur kunt omschrijven. Dat er met een acteur een rollenspel werd gespeelt kon op louter positieve reacties rekenen, merkt ze op. “De acteur ging op een heel fijne manier met de deelnemers om, iedereen durfde zichzelf te zijn. Het mooie is dat het klimaatplein ook zichtbaar terugkomt in de winkel zodat je de meest uiteenlopende vragen heel duidelijk kunt beantwoorden. De praktische kennis die er tijdens de training is opgedaan helpt daar enorm bij.”

VERVOLG

Margreet hoopt dat de training Groene Klimaatpleinambassadeur een vervolg krijgt waarin nog wat meer de verdieping wordt gezocht. Voorlopig volgen een aantal medewerkers van Groenrijk Assen twee andere trainingen: Verkooptraining en Praktisch Leidinggeven. “Allebei ook heel leerzaam en van toegevoegde waarde, zoals we dat van OVD Opleidingen gewend zijn.”

 

Dit is een gemiddelde beoordeling op basis van de Net Promoter Score. De beoordeling is tot stand gekomen tijdens de uitvoering van de NL Leert Door trainingen 2020/2021.

088 – 008 45700
info@ovd-opleidingen.nl