Selecteer een pagina

“De mindset van het traditionele leren doorbreken”

tips voor een heropening

Datum: 23 april 2021
Onderwerp: Heropening winkels
Publicatie: Sander Quak, OVD Opleidingen

Als midden-dertiger ben ik opgegroeid als ieder ander. Je gaat naar de basisschool en leert en ervaart nieuwe vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Elementaire vaardigheden die een basis zijn voor je verdere ontwikkeling. Je wordt vervolgens via een eindtoets geadviseerd voor een vervolgrichting op het middelbare onderwijs. Daar maak je vaak een eerste individuele keuze voor een richting naar vakken die je interesse hebben of waarin je juist verder wilt groeien.

Tot slot heb je vaak een mogelijkheid een MBO, HBO of WO studie te doen die aansluit op jouw eerdere keuzes en interesses.

Mijn uitdaging

En daar ben je dan als beginnend twintiger. Klaar om het werkveld in te gaan en al je competenties in te zetten in de praktijk. En leren, nee leren daar denk je voorlopig niet meer aan. Je wilt nu praktijkervaring op doen. Plat gezegd volg je in je jongere jaren veel ‘’opleidingen’’ om vervolgens te werken, opleiden is dan niet meer een belangrijk punt van aandacht.

Niets is minder waar. Integendeel, in de kenniseconomie gaan ontwikkelingen zo snel. Het is nodig om dan juist je vaardigheden onder de loep te nemen en nieuwe vaardigheden en kennis op te doen. Echter, de rol van opleiden wordt hierin vaak reactief ingezet. Vaak genoeg heb ik relaties geadviseerd omdat ze er tegen aan lopen dat de werkzaamheden van de medewerkers niet goed worden uitgevoerd. Nieuwe technieken worden geadopteerd, digitalisering vindt plaats, webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. En medewerkers? Oohja, die moeten hier in de praktijk mee werken.

Daarin zit ook mijn uitdaging, om mensen en bedrijven te helpen om proactief om te gaan met de ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Zie hierin ook de initiatieven van de overheid in de vorm van bijvoorbeeld NL Leert Door. Hierbij wordt op een laagdrempelige manier toegankelijkheid voor iedereen gecreëerd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Mindset

De mindset van het traditionele leren moeten we meer zien te doorbreken. Daarin is onze overheid al actief bezig middels het leven lang ontwikkelen.

‘’De mindset van het traditionele leren moeten we meer zien te doorbreken.’’

Adopteer het open willen staan voor nieuwe ontwikkelingen, vaardigheden en kennis. Dit kan al heel simpel door er over in gesprek te gaan. Als medewerker zijnde met iemand van HR of personeelszaken. En als directie zijnde door de mindset van ‘’blijven leren’’ door de organisatie te laten stromen. Maak medewerkers écht deelgenoot van de visie en missie van de organisatie. Faciliteer medewerkers, maar activeer ze ook. Voor mij persoonlijk is het namelijk ook een ‘’nieuwe’’ stap. Waarbij je soms aangemoedigd moet worden. Maar eenmaal de stap genomen kun je in deze tijd heel makkelijk en snel enorme sprongen maken in jouw eigen ontwikkeling.

De gouden weg

Helaas is er geen “gouden weg” die ik direct kan aanbieden. Elk mens bewandelt daarin zijn eigen pad en daar is geen goed of fout in. Daarbij heeft iedereen zijn eigen leerstijl, belangrijk om te weten! Jouw leerstijl bepaalt op welke manier jij het beste kennis vergaart. Niet iedereen is gebaat bij een online training van een dag. Als je benieuwd bent welke leerstijl jouw het beste past, maak dan de test https://www.123test.nl/leerstijl/ (gebaseerd op Kolb).

Wat ik kan meegeven, is dat je er open voor kunt staan om te onderzoeken. En mocht je in die fase zijn, dan zijn wij bij OVD Opleidingen graag jouw sparringpartner om je verder op weg te helpen. Kijk gerust eens rond bij onze mogelijkheden die wij vanuit NL leert Door kunnen faciliteren.