Selecteer een pagina

Trainer aan het woord: Roemer

Marketing in de supermarkt OVD Opleidingen
Logo OVD Opleidingen Retailopleidingen

Gepubliceerd door OVD Opleidingen

Elke twee maanden geeft een trainer een inkijkje in zijn of haar werk. Deze keer is trainer Roemer Daalderop aan de beurt.

28 februari 2023

Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD), daar kom je verder mee!

Elke twee maanden geeft een trainer een inkijkje in zijn of haar werk. Deze keer is trainer Roemer Daalderop aan de beurt.

‘Aandacht’ is wat mij betreft hét vergeten woord van 2022, als uitloper van de corona periode die we hopelijk achter ons hebben gelaten. Een tekort aan aandacht is wat ons nu rest. En de wereld draait steeds sneller (door)…

Tijd voor elkaar

Laatst was ik als coach op de vloer aan het werk. Observerend aanwezig om medewerkers aan de balie ‘tips en tricks’ te geven over hun eigen communicatie met de klant. Mooi werk, want de tips zijn direct inzetbaar en geven direct resultaat. Maar het mooist vond ik de momenten dat we even ‘samen gingen zitten’. Geen targets, geen deadlines, geen klanten of collega’s die hijgend achter je staan. Nee, enkel even een moment van samen zijn… mét aandacht.
Daar knapt iemand zienderogen van op, eindelijk weer even inademen, praten over dromen, behoeften en ambities. Maar ook ruimte voor zorgen, teleurstellingen of bijvoorbeeld het niet gezien worden in de snelle wereld, die steeds meer lijkt te gaan over targets, KPI’s en deadlines, waarbij de inhoud als een verstikkende deken het gevoel en de menselijke maat ondersneeuwt.

Als het om ‘aandacht’ geven en ontvangen gaat, hoeven we eigenlijk maar heel weinig te doen, simpelweg niet meer dan bij de ander zijn. Een gesprekstechniek die daarbij uitstekend helpt is het gebruiken van LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen.

Aandacht begint met luisteren

En als je luistert (zelfs naar dit geschreven stuk) luister dan naar ‘tussen de regels door’, proef de woorden, hoe klinkt de melodie der zinnen? Ruik de stilte en je ziet jezelf nadenken… in stilte en laat het binnenkomen wat je nu luistert óf leest. Wat zeg ik nu eigenlijk? Wat hoor ik nu eigenlijk? Wat bedoel ik nu eigenlijk? Luisteren doe je met je oren én je ogen; je kunt kijken naar de ander met wie je in gesprek bent. Een zucht, een kreun, een stilte, een glimlach, een twinkeling in de ogen, je ziet dat iemand geroerd is.

Om vervolgens te kunnen samenvatten

Dus als ik het goed begrijp, Roemer, dan schrijf je met jouw stuk nu dat we veel meer mogen kijken en luisteren naar de ander, tegenover ons of naast ons? Ja! Dat is dan precies wat ik dan bedoel!

Maar wel in een laag tempo, want als we te snel gaan verliezen we de essentie, de onderstroom van de ander. En nadat we geluisterd hebben en hebben samengevat, dan kun je je eigen verwondering laten werken.

En stel je een doorvraag

Een doorvraag? Ja, een doorvraag aan de ander over de ander.
Wat betekent die twinkeling die ik zag? Wat maakt dat je steunt? Hoe moet ik je kreun nu horen?
Zomaar enkele voorbeeldvragen die je de ander kunt stellen. En als de ander moeite heeft met antwoorden, dan zou je jezelf ook een doorvraag kunnen stellen. Luister dan eens naar jezelf, wat je dan te zeggen hebt.

Conclusie

Met LSD kom je dieper met elkaar in verbinding. Verbinding is hetgeen waar alles op drijft in communicatie. Ik dank jullie voor de aandacht en wens jullie vandaag, waar je ook bent, een luisterende stilte, fijne samenvattingen en warme doorvragen.

Roemer Daalderop

Misschien vind je dit ook interessant