Selecteer een pagina

Roland Verheugd

“Het effect van je communicatie is het resultaat dat je terugkrijgt van de ander.”

Mijn passie is improviseren. Dan kun je mensen bieden wat ze op dat moment écht nodig hebben.

Bij OVD Opleidingen sinds 2008

Roland’s expertises:

 • Gespreksvaardigheden
 • Feedbackgeven
 • Persoonlijk Leiderschap
 • Leidinggeven
 • Coachen
 • Verkopen
 • Onderhandelen
 • Assertiviteit
 • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP, practitioner en master)
 • DISC
 • Transactionele Analyse (TA)

OVER ROLAND VERHEUGD

Ik ben trainer, coach en trainingsacteur. Ik train en coach mensen op het gebied van communicatie, houding en gedrag. De rollen trainer, coach en acteur kan ik vloeiend in elkaar over laten gaan, waardoor ik mensen op een enthousiaste en interactieve manier in de beleving zet. Hierdoor ervaren deelnemers wat er echt gebeurt als je het op een andere manier doet en dan willen ze het ook echt gaan toepassen.

ROLAND’s KLANTENPORTFOLIO

Hoogvliet
Deen

Roland is de trainer van de maand augustus 2020!

Wij hebben Roland geïnterviewd naar aanleiding van zijn nominatie tot trainer van de maand augustus 2020! Roland is trainer, coach en acteur en zijn expertises liggen op het gebied van communicatie, houding en gedrag.

Je bent toch trainer, acteur, en coach? Hoe combineer jij deze 3 eigenlijk?
Poehhh, hoe ik deze combineer, als eerste laat ik ze door elkaar heen lopen en is het niet zo dat ik óf werk als trainer, óf als coach óf als acteur.

Als trainer combineer ik dit eigenlijk altijd direct, als iemand een vraag stelt dan speel ik gelijk ook. Als trainer doe ik regelmatig een oefening tijdens de training voor en gebruik ik werkvormen waarin je korte rollenspelletjes kunt doen. Wanneer ik mensen individueel coach, pas ik mijn gedrag aan aan wat de persoon nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een coachinggesprek over Disc. Als ik een ‘rood’ iemand voor me heb, ben ik een andere gesprekspartner dan wanneer er een ‘geel’ iemand voor mij zit. Hierdoor bereik je meer als coach. Het gaat er namelijk niet om wie ik ben, maar wat de ander nodig heeft of wil leren. Door af en toe ook een rol te spelen tijdens een gesprek als coach ontlok je een reactie. Dit doe ik zowel aangekondigd als niet aangekondigd.

Maar soms zet ik ook tijdens de training van een groep bepaald gedrag neer, wat op dat moment nodig is voor het leerproces. De groep heeft het niet altijd door, maar het roept wel altijd een reactie op.

Persoonlijk leer ik hier ook steeds meer van. Het is sowieso gaaf omdat je als trainersacteur perfect moet zijn in gesprekstechnieken en meta-communicatie en dat komt als coach en trainer dan ook weer goed uit.

Eigenlijk benader ik een vraag vanuit een improvisatie. Afhankelijk van wat de situatie op dat moment nodig heeft, kies ik mijn rol. Ik ben echt een trainer, coach en acteur van in het moment. Steeds raak je wat de deelnemer op dat moment nodig heeft en dat maakt mij energiek.

Daarom zijn wat mij betreft de mooiste trainingen die trainingen waar de deelnemers in de beleving schieten. Dan kun je namelijk het programma loslaten en kun je bezig zijn met wat er echt speelt bij de deelnemer, vervolgt Roland zijn gesprek.

Je bent NLP coach – zet je dit in je trainingen in of alleen voor coaching en zo ja hoe zet je dit dan in?
Alles wat  in mijn trainingen geleerd kan worden, heeft te maken met gedrag. Dat betekent dat als je het echt wil beheersen,  je jezelf moet programmeren, want het is gedragsverandering.  Een hulpmiddel hierbij is NLP. Dat staat voor Neuro Linguistisch Programmeren. Ik gebruik dit zowel als coach als als trainer, omdat de NLP-technieken de deelnemers echt helpen om de nieuwe vaardigheden in te programmeren.

Wat vind je het mooiste van je vak?
Dat ik mensen kan helpen. verder kan brengen en kan laten groeien, waardoor het vak dat ze uitoefenen nóg leuker en gaver wordt. Helemaal top is het als je kunt concluderen dat je ze echt verder hebt geholpen. Het leuke van mijn vak is dat ik ook plezier en humor gebruik, waardoor er gelachen wordt en je lucht en plezier in het leren brengt.